leaf

Pentru pacienți

Anatomia şi fiziologia rinichilor şi a tractului urinar

Anatomia şi fiziologia rinichilor şi a tractului urinar

Aparatul urinar la om este unul din aparatele fiziologice esențiale ale organismului care produce, stochează și elimină deșeurile organismului prin urină. Acest sistem este alcătuit din doi rinichi, două uretere, vezica urinară, și uretră.

Rinichii (ren, greacă - nephros) – organ par, situat în spațiul retroperitoneal, în regiunea lombară, pe de o parte și alta a coloanei vertebrale. Rinichiul este un organ parenchimatic, cu cea mai complexă structură din sistemul urinar. Unitățile sale structurale și funcționale sunt nefronii, care, în procesul de formare a urinei, asigură toate funcțiile de bază ale organului. Acestea includ: reglarea echilibrului hidroelectrolitic al corpului; reținerea substanțelor vitale precum proteine și glucoză; menținerea echilibrului acido-bazic; excreția de produse metabolice, toxine solubile în apă, medicamente; reglarea presiunii osmotice și a tensiunii arteriale; eritropoieză; funcția endocrină.

Calice renale și pelvis renal. Principalele structuri colectoare ale tractului urinar încep de la papile renale, din care urina intră în calicele mici. Numărul de calice mici variază de la 7 la 13. Fiecare calice mic cuprinde de la una la trei papile. Calicele mici sunt combinate în două sau trei calice mari, acestea din urmă sunt conectate, formând pelvisul renal (pielos) de forma unei pâlnii.

Ureterul este un organ tubular, care transportă urina de la pelvisul renal la vezica urinară, localizat în spațiul retroperitoneal. Lungimea sa este de 25-30 cm.

Vezica urinară (greacă - cistis) este un organ muscular impar, care servește la acumularea și eliminarea urinei. Are forma unui tetraedru, dar după umplere devine sferic. Vezica urinară este localizată în cavitatea pelviană, posterior de simfiza pubiană. Vezica parţial umplută nu iese deasupra articulației pubiene, însă fiind plină - se ridică deasupra ei.

Uretra. Partea finală a aparatului urinar este uretra. Uretra este diferită la bărbați și femei - la bărbați este lungă și îngustă (22-24 cm lungime, până la 8 mm lățime), iar la femei este scurtă și lată. La bărbaţi, în uretră se deschid şi canalele seminale (care transportă sperma).