Cistita este o afecțiune foarte neplăcută, dar frecvent întâlnită. Nu este greu să găsești informații despre simptomele, cauzele, tratamentul acesteia, dar cum să eviți apariția bolii? Ce reguli trebuie urmate după însănătoșire pentru a reduce riscul de reapariție a cistitei?
Să aruncăm o privire asupra rutinei zilnice a unei femei, care nu vrea să repete experiența dureroasă și neplăcută numită cistită.
DIMINEAŢA
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți după trezire este să mergeți la toaletă pentru a vă goli vezica urinară și, în mod ideal, intestinul.
În continuare, faceți un duș igienic; jetul de apă și mișcarea mâinilor în timpul procesului de spălare trebuie direcționate din față spre spate.
Un obicei bun este și gimnastica de dimineață, unde ar fi bine să includeți exercițiile Kegel pentru fortificarea mușchilor pelvisului.
Următorul pas este micul dejun și pregătirile pentru acesta. Înainte de micul dejun, beți un pahar cu apă caldă - acest obicei contribuie la ameliorarea metabolismului. În ceea ce privește micul dejun în sine, optați pentru brânză de vaci cu conținut scăzut de lipide, cașcaval nesărat și produse acidolactice.
După masă se recomandă să vă clătiți gura pentru a vă menține sănătatea dentară. Chiar și procesele superficiale sunt un focar de infecție, care poate slăbi imunitatea unei femei și poate crește riscul de recidivă a cistitei.
Monitorizați echilibrul hidric al organismului: cantitatea de lichide depinde de mulți factori, precum alimentația, activitatea fizică, transpirația, administrarea unor medicamente și multe altele. De exemplu, atunci când utilizați produsul din plante Canephron® forte, care reduce riscul de repetare sau, vorbind în termeni medicali, o recidivă a cistitei, se recomandă să beți mai multe lichide, iar în timpul zilei să aveți la îndemână o sticlă cu apă, băutură de fructe sau compot. Conform celui mai recent studiu (publicat în 2021), o cură de 3 săptămâni cu Canephron® forte pentru tratamentul cistitei a redus riscul de repetare a cistitei cu până la 40% pe parcursul unui an.
Să vorbim și despre vestimentație. Cel mai important lucru este să vă îmbrăcați confortabil și în funcție de anotimp: verificați indicațiile termometrului, urmăriți prognoza meteo, iar dacă vremea nu este favorabilă, atunci ar trebui să optați pentru haine mai călduroase și mai închise.
Alegeți lenjeria intima cu o compoziție predominant naturală și de o mărime potrivită – aceasta ar trebui să fie confortabilă și să nu creeze presiune nicăieri.
Înainte de a ieși din casă, nu uitați sa mergeți la toaletă.
ZIUA
În timpul zilei, mai ales atunci când munciți la birou, la fiecare 1,5-2 ore ridicați-vă de pe scaun, întindeți-vă sau plimbați-vă. Nu uitați să mergeți la toaletă.
Chiar și la birou puteți repeta un set de exerciții Kegel. Partea cea bună este că le puteți efectua chiar în scaunul de birou, fără a fi sesizat de alte persoane.
Atunci când alegeți bucatele pentru prânz, acordați preferință alimentelor proteice: carne, pește, pui, preparate prin fierbere sau la aburi. Drept o garnitură bună pot servi o varietate de legume, cu excepția boboaselor și a ciupercilor. Nu uitați de echilibrul hidric.
Mai aproape de sfârșitul zilei de lucru vă puteți delecta cu o gustare dintr-o salată de legume sau fructe de sezon, preferabil de tipuri mai suculente - castravete, spanac, pepene verde, piersici.
SEARA
Ziua de muncă se apropie de sfârșit, iar o jumătate de oră de mers într-un ritm calm va fi un final minunat al zilei. Și acasă, relaxându-vă în timp ce vizionați un film sau citiți o carte, repetați un set de exerciții Kegel.
Pentru cină preparați diverse cereale, puteți fierbe ouă (nu mai mult de două ouă pe zi). Și, din nou, nu uitați despre echilibrul hidric.
Bonus:
Am menționat de mai multe ori cât de important este consumul unei cantități suficiente de lichide. Vrem să vă împărtășim câteva rețete simple de băuturi care sunt benefice pentru sistemul urinar:
Infuzie din semințe de mărar
Într-un blender sau râșniță de cafea, măcinați semințele uscate și turnați peste ele apă clocotită în raport de 1 lingură de semințe la 1 pahar de apă. Se infuzează într-un termos timp de 2-3 ore, apoi se consumă câte 100 ml de 1-2 ori pe zi.
Decoct de merișoare
Merișoarele sunt folosite în mod tradițional ca remediu popular pentru cistite și alte boli ale sistemului urinar. Peste 1 lingură de merișoare se toarnă 1 cană de apă clocotită, se infuzează timp de 1 oră. Se ia câte jumătate de pahar decoct de 3 ori pe zi între mese.
Mors de răchițele
Se ia 1 litru de apă la 1 pahar de răchițele.
Măcinați răchițelele, scurgeți sucul într-un recipient separat și fierbeți pulpa. Apoi se răcește băutura, se filtrează printr-o sită și se adaugă sucul stors anterior. Se recomandă să fie consumat fără zahăr.
Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să reduceți semnificativ riscul de recidive a cistitei. Pentru a fi sănătos nu există reguli stricte sau condiții imposibile. Altfel spus, nimic care să necesite o modificare radicală a stilului de viață. Este esențial doar să vă formați obiceiurile potrivite și să vă bucurați de rezultate!