leaf

Pentru pacienți

Boli ale aparatului urinar uman

Bolile aparatului urinar sunt printre cele mai frecvent întâlnite boli, care apar cel mai des la vârsta tânără și medie. Printre bolile urinare, cele mai marcante sunt cistita, urolitiaza, pielonefrita, uretrita și cancerul vezicii urinare.

Grupul de risc pentru cistită și pielonefrită sunt în special femeile; urolitiaza afectează până la 5% din populația lumii. Cea mai gravă boală a aparatului urinar care pune viața în pericol - cancerul vezicii urinare - reprezintă 3% din numărul total de tumori maligne.

Pielonefrita

Pielonefrita

Una dintre cele mai frecvente boli infecțioase ale sistemului urinar, care apare la aproape toate grupele de vârstă, este pielonefrita.

În cazul procesului inflamator în rinichi, poate creşte permiabilitatea filtrului renal, iar molecule mari și celule sanguine încep să pătrundă din sânge în urină (așa apar proteine, globule roșii, globule albe în urină - adică apare sânge în urină).

În același timp, când pereții tubilor renali sunt deteriorați, se dereglează absorbția în sânge a substanțelor necesare, în special sărurile. Aceste substanțe sunt excretate în urină, ceea ce provoacă lipsa lor în organism.

Cel mai frecvent factor de declanşare a procesului inflamator în rinichi este E. coli (Escherichia coli). Alți agenți patogeni sunt mult mai rar întâlniți. În cele mai multe cazuri, agentul patogen intră în rinichi cu fluxul de sânge (calea hematogenă) din orice sursă de infecție din organism. O cauză frecventă de pielonefrită sunt bolile inflamatorii ale organelor ORL - amigdalită, tonzilită, etc. Mai puțin frecvent, infecția intră în rinichi pe calea ascendentă din tractul urinar inferior (uretra sau vezica urinară) cu fluxul de urină sau de-a lungul peretelui ureterului. În acest caz, dezvoltarea tabloului clinic al pielonefritei acute este precedată de apariţia uretritei sau cistitei.

Clinica pielonefritei este diversă și include atât simptome locale, cât și generale. Manifestările locale includ durere în regiunea lombară din partea afectată, care poate fi de intensitate medie (pielonefrită neobstructivă) sau de intensitate înaltă (în pielonefrită obstructivă din cauza calculilor din uretere). Dereglarea urinării precedă adesea pielonefrita și apare în special în cistită sau uretrită. Intoxicarea (din cauza toxinelor secretate de bacteriile patogene) apare prin răspândirea procesului inflamator și face parte din manifestările simptomelor generale ale pielonefritei. La pacienți, temperatura corpului crește, adesea peste 38 ° C, iar în cazurile severe, până la 40 ° C. Adesea, cu creșterea temperaturii, apar frisoane, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, greață și vomă. Tabloul clinic al pielonefritei la adulți și copii este oarecum diferit. Pentru copii, pe lângă toate simptomele enumerate, este caracteristică durerea abdominală pronunțată. Pentru vârstnici, simptomele locale sunt de obicei absente, iar cele generale pot fi slabe sau atipice.

Cistita

Cistita

Cistita este o boală infecțios-inflamatorie a mucoasei vezicii urinare care poate aparea la orice vârstă.

Principalele motive pentru dezvoltarea cistitei sunt hipotermia, acutizarea bolilor ginecologice cronice, consumul de alimente picante, igiena necorespunzătoare, traume ale membranei mucoasei vezicii urinare, congestie venoasă în bazinul mic, afecțiuni hormonale, etc. Deasemenea, de o importanță majoră este dereglarea urodinamicii (fluxul normal de urină). La femei, cistita acută apare mult mai frecvent decât la bărbați, ceea ce se explică prin anatomia uretrei feminine - scurtă și largă. Cel mai frecvent agent declanșator al cistitei este E. coli, o bacterie condiționat patogenă care se află mereu în intestin. La o persoană sănătoasă, urina este sterilă, dar bacteriile pot intra în vezică prin uretră și pot provoca o infecție. În cazul nerespectării regulilelor de igienă ale organelor genitale, E. coli pătrunde în tractul urinar.

Se disting urmatoarele tipuri de cistită: primară și secundară (ca urmare a unei alte boli), acută și cronică, în funcție de prezența agentului patogen - infecțioasă și non-infecțioasă (ca urmare a expunerii la substanțe chimice, toxine, alergeni, medicamente, precum și datorită radioterapiei anterioare etc.).

Cistita acută se caracterizează prin fenomene disurice (urinare frecventă, dureroasă, urgențe de urinare), dureri în abdomenul inferior, care se intensifică în timpul urinării, crampe la sfârșitul urinării, urina este tulbure cu miros neplăcut, febră, slăbiciune generală și stare generală de rău. Uneori este prezent sânge în urină. În cistita cronică, tabloul clinic este mai puțin pronunțat, cu acutizări periodice și faze de „liniște”

În scop profilactic, pacienților li se recomandă să respecte igiena intimă, să evite hipotermia, să nu mănânce alimente picante și sărate, să efectueze la timp tratamentul bolilor infecțioase și inflamatorii ale organelor urogenitale și al infecțiilor genitale și să respecte regimul de urinare.

Cu ajutorul unui tratament adecvat și luat la timp, simptomele cistitei dispar după 2-3 zile (asta nu înseamnă că boala este complet vindecată !!!), tratamentul trebuie să dureze 7-10 zile. În caz contrar, boala se poate croniciza sau provoca o infecție a tractului urinar superior și contribuie la dezvoltarea pielonefritei.

Dacă tratamentul cistitei nu duce la îmbunătățirea situației, se recomandă o diagnosticare suplimentară și diferențierea cu alte boli precum prostatita, uretrita, tumoarea vezicii urinare sau tuberculoză.

Urolitiaza

Urolitiaza

Una dintre bolile aparatului urinar este urolitiaza. Această boală este cauzată de tulburări metabolice, iar calculii apar în cazurile în care urina este suprasaturată cu săruri sau îi lipsește acele substanțe care împiedică formarea calculilor. Cel mai frecvent, calculii sunt compuși din săruri de calciu. Calculii blochează fluxul de urină din rinichi, marginile lor ascuțite irită membranele mucoasei tractului urinar, provocând dureri severe.

Calculii variază foarte mult ca mărime și pot fi - fie foarte mici (nisip), fie foarte mari, umplând întregul pelvis-ul renal. Calculii mari trebuie îndepărtați chirurgical sau zdrobiți cu ultrasunet.

Măsurile de prevenire a urolitiazei constau în scăderea conținutului în sânge a substanțelor din care se formează calculii, urmarea unei diete, sau prin tratament medicamentos.

Prevenirea bolilor renale necesită respectarea regulilor de igienă: alimentație corectă, tratarea la timp al bolilor gâtului și dinților, călire, administrare cu precauție a medicamentelor și igiena personală.

Pe lângă terapia medicamentoasă, există multe sfaturi care pot ajuta la ameliorarea mai rapidă a simptomelor și la prevenirea recidivei unei infecții a vezicii urinare.

  • Bea mult lichid: cel puțin 2 litri de apă pe zi, fructe cu conținut mic de zahăr sau ceaiuri din plante. Acestea duc la evacuarea bacteriilor împreună cu urina.
  • Încălziți-vă: schimbați costumul de baie umed cât mai repede. Evitați să stați pe suprafețe reci. Astfel, sistemul imun nu va fi slăbit.
  • Igiena intimă corectă: dacă este posibil, spălați-vă numai cu apă caldă și cu săpun cu pH-ul neutru. Utilizarea unor agenți de curățare puternici distrug mantaua acidă de protecție din zona intimă.
  • După actul sexual: primul lucru care trebuie făcut este să urinați, dacă este posibil, să efectuați măsuri de igienă. Orice microorganism care a fost transmis este eliminat în acest mod.
  • Ștergerea corectă: sensul în care vă ștergeți trebuie să fie din față spre spate pentru a preveni pătrunderea agenților patogeni.

Contracepție: nu folosiți diafragme vaginale și / sau spermicide. Ele dezechilibrează mediul vaginal sănătos. Unele contraceptive hormonale pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea infecțiilor tractului urinar. Cel mai bine este de discutat cu medicul ginecolog despre cea mai bună metodă de contracepție.